top of page

SOCIËTEIT

Koelinstallaties

Koelinstallaties

Iedereen weet dat ijskasten veel energie verbruiken. Gelukkig worden ijskasten steeds energiezuiniger. Een oude ijskast vervangen is dus een slimme zet! De energie die je bespaart als je een ijskast vervangt, weegt ruimschoots op tegen de milieu-impact van een nieuwe ijskast. Een oude ijskast vreet echt energie. Een gemiddelde ijskast van 25 jaar oud kost 500 kWh aan stroom. Dit vertaalt zich naar 115 euro op de energierekening. Ijskasten van 8 jaar oud verbruiken zo’n 350 kWh per jaar, ongeveer 80 euro op de jaarlijkse rekening. Een oude ijskast vervangen is dus én goed voor je portemonnee én goed voor het milieu. Studenten drinken veel koude dranken en natuurlijk vooral heel veel bier. Het formaat van de koelinstallaties dat hiervoor nodig is, is veel groter dan een normale ijskast. Wanneer je als vereniging kiest voor een duurzame koelinstallatie voor bijvoorbeeld bier, kun je je impact op het milieu dus enorm verlagen.


Met het vervangen van je koelinstallatie kan naast veel energie ook CO2 bespaard worden. Wist je dat voor 1 liter bier in een Nederlandse brouwerij gemiddeld 420 gram CO2 wordt uitgestoten? Dit betekent dat wanneer uw vereniging jaarlijks voor 500.000 liter en bier verkoopt, dit gelijk staat aan al het CO2 dat 56 mensen gezamenlijk in 1 jaar uitstoten! Het is zeker de moeite waard om eens kritisch naar je manier van koelen te kijken en je energieverbruik door te rekenen. Hier valt veel winst te behalen! Bespreek met de brouwerij van je biercontract alle mogelijkheden, hun advies kan echt het verschil maken.


Naast het vervangen van je koelinstallatie, is het hergebruiken van warmte die wordt onttrokken aan bijvoorbeeld bier een goede oplossing voor duurzame koeling. De warmte die wordt onttrokken kan op deze manier worden hergebruikt voor de verwarming van je pand. Dit hergebruiken van warmte is een simpele manier van duurzaam koelen, maar wordt door veel mensen over het hoofd gezien. Dit is voor alle partijen voordelig, omdat je energierekening hiervan ook naar beneden schiet. Zo heeft L.A.N.X. in samenwerking met De Groene Grachten een integraal duurzaam plan opgesteld en uitgevoerd, waaronder het verduurzamen van de koelinstallatie. De warmte die wordt onttrokken uit de zes biertanks van de vereniging, wordt nu gebruikt om een deel van de zalen te verwarmen. Fantastisch om te zien hoeveel dat bespaart!


Bronnen:

https://www.essent.nl/kennisbank/energie-besparen/apparaten/oude-koelkast-vervangen

https://www.degroenegrachten.nl/projecten/aardgasvrij-lanx/

Feitje CO2 uitstoot van feedback formulier Groene Pint

bottom of page