top of page

SOCIËTEIT

Verlichting

Verlichting

Het is geen geheim dat de grote elektriciteitsvraag een bijdrage levert aan ons klimaatprobleem. Bij de opwekking van elektriciteit worden vaak nog fossiele brandstoffen gebruikt. Wanneer elektriciteit wordt opgewekt uit fossiele brandstoffen, zoals aardolie, gas en steenkool, noemen we dit ‘grijze stroom’. Wanneer dit wordt opgewekt uit hernieuwbare energiebronnen, zoals windenergie, waterenergie, zonne-energie of biomassa, noemen we dit ‘groene stroom’. In Nederland wordt nu op grote schaal ingezet op de energietransitie van grijze stroom naar groene stroom, maar helaas staan wij er ten opzichte van andere landen in Europa nog erg slecht voor. Begin 2020 bleek dat wij in de lijst van EU-landen zelfs helemaal onderaan stonden, met slechts 11% van onze totale energieopwekking uit hernieuwbare bronnen. Alhoewel we nu een enorme inhaalslag aan het maken zijn, en voorspeld wordt dat we binnenkort veel EU-landen zullen inhalen, blijft het belangrijk dat er meer wordt geïnvesteerd in duurzame energie, en dat de energievraag niet te snel stijgt.


Studentenverenigingen gebruiken een enorme hoeveelheid elektriciteit. Dit omdat de vereniging het gehele jaar geopend is, en de verlichting lange dagen aan staat. Vaak zijn de eerste aanwezigen in de ochtend al in het pand, en wordt dan het licht aangezet in de meeste ruimten. Het pand blijft vervolgens de hele dag en nacht open. Zo draagt een studentenvereniging bij aan een grote jaarlijkse CO2-uitstoot. Een goede manier om dit te verminderen is het overstappen naar een duurzame energieleverancier. Wat hierbij belangrijk is om te weten, is dat veel grote energieleveranciers nogal sjoemelen met de labels voor groene energie. Van groene energie uit het buitenland is lang niet altijd zeker dat het ook echt duurzaam is opgewekt. Ga daarom altijd voor een energieleverancier die groene energie opwekt in Nederland. Zo weet je zeker dat jouw vereniging geld steekt in echt groene energie.


Helaas is het niet altijd (meteen) mogelijk om over te stappen naar een groene leverancier. Als duurzame commissie kun je lobbyen voor de overstap naar groene energie, maar het meest duurzaam is natuurlijk om je energieverbruik te verlagen. Want: minder stroomverbruik is minder uitstoot. Een heel makkelijke oplossing is om de oude lampen te vervangen voor LED-lampen. Deze verbruiken veel minder stroom, en zijn daardoor vaak duurzamer. Ook kun je dit combineren met licht- en bewegingssensoren. Een lichtsensor meet hoeveel daglicht er binnenvalt in een ruimte, en past daarop de lichtsterkte van de lamp aan. Een bewegingssensor meet of er aanwezigen in een ruimte zijn, en schakelt de verlichting uit in een ruimte waar te lang geen beweging is geregistreerd. Tegenwoordig zijn deze bewegingssensoren geavanceerd genoeg dat er ook aanwezigheid geregistreerd wordt als iemand stil zit te werken in een een ruimte. De combinatie van deze twee sensoren zorgt ervoor dat er significant minder energie wordt verbruikt, en de investering is door de stroombesparing vaak binnen een aantal jaar alweer terugverdiend. Alleen zijn de bewegingssensoren pas nuttig wanneer een ruimte sporadisch wordt gebruikt, zoals vergaderruimtes en wellicht het trappenhuis. Schakel een technisch installatiebedrijf in om te kijken wat er in jullie pand mogelijk is, en om de terugverdientijd te berekenen. Vaak is het niet moeilijk om besturen over te halen deze investering te doen, wanneer bekend is hoe snel het zich terugverdient.


Hieronder kort de voordelen van het switchen naar LED-verlichting:


  • LED-lampen gaan 10-25 keer langer mee dan een gloeilamp

  • LED-lampen gebruiken 80-90% minder stroom dan gloeilampen, hierdoor een significant lagere energierekening en minder CO2-uitstoot

  • Binnen 5 jaar is de investering vaak al terugverdiend

  • lichtsterkte van oude armaturen (lichtbakken) voldoet vaak niet meer aan de huidige norm voor ruimtes. Hiervoor zou de vereniging dus een boete kunnen ontvangen, mocht er inspectie komen.


Lees verder:

https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/zuinige-lampen/ledlamp/

https://www.technischeunie.nl/images/content/lichtwijzer-technische-unie.pdf

https://www.verbeterjehuis.nl/stel-je-vraag-aan-je-energieloket/

bottom of page