top of page

ALGEMEEN

Winnaar 2022: W.S.V. Ceres

Duurzaamheidscommissie van W.S.V. Ceres (2021/2022)

4 juli 2022

W.S.V. Ceres heeft dit jaar De Groene Pint gewonnen en de juryprijs binnengesleept. Wij zijn afgelopen week bij hen op bezoek geweest om een kijkje te nemen bij de duurzaamste vereniging van 2021/2022.

Wij werden op een zonnige dag verwelkomd door de duurzaamheidscommissie en het betrokken senaatslid. Ceres heeft gewonnen door zich langdurig en op veel vlakken in te zetten op het verbeteren van haar vereniging. Duurzaamheid heeft steeds een belangrijkere plek in de vereniging gekregen. Dit is gekomen door de inzet van de leden waarvan de meesten studeren aan de universiteit van Wageningen.


Kaarsenavond

De duurzaamheidscommissie heeft afgelopen jaar een ‘Kaarsenavond’ georganiseerd om onze afhankelijkheid van energie te laten zien op een heel tastbare manier. Zoals je al vermoed is dit een avond waarbij alle lichten uitstonden en de sociëteitszaal met kaarsen belicht was. Dit soort momenten helpen om alle leden over duurzaamheid te laten nadenken hierdoor creëer je ook meer interesse in andere activiteiten omtrent duurzaamheid.


Duurzaamheidsweek

Een duurzaamheids week vindt ook ieder jaar plaats op Ceres. Hierbij staat de hele vereniging één week lang geheel in het thema van duurzaamheid. Invulling van deze week bestaat onder andere uit kraampjes waar kringloopwinkels en lokale kledingmakers langs komen. Ook worden er vegan verspakketten verkocht en wordt er veel samengewerkt met lokale winkels om elk jaar weer iets unieks neer te zetten.


Door het jaar heen is Ceres ook goed bezig. Eten dat overblijft wordt niet weggegooid maar leden kunnen bijvoorbeeld een tweede gratis portie krijgen of het wordt de volgende dag weggegeven. Alle lampen zijn vervangen door LED-varianten en er wordt vaak alleen vegetarisch gegeten, iets wat door de insteek van de leden vaak goed bevalt. In 2018 heeft Ceres zonnepanelen geïnstalleerd wat is verwezenlijkt door de duurzaamh eidscommissie. Zij hebben dit uitgezocht en voorgesteld aan het senaat. Uniek is dat de duurzaamheidscommissie de vrijheid krijgt om dit soort grote vraagstukken op te lossen. Naast deze grote opdrachten stimuleert de duurzaamheidscommissie de leden van de vereniging via een duurzaamheidsmail en externe activiteiten die via social media aan de leden worden gecommuniceerd.


Duurzaamheidscommissie

Een duurzaamheidscommissie is een grote toevoeging aan een vereniging blijkt nu ook weer. Bij Ceres is deze commissie nu ook erg gewild om te doen. Dit komt aan de ene kant door de successen van de afgelopen jaren maar ook door de autonomie die het senaat aan de commissie verleend. Eigenlijk zijn alle voorstellen welkom en een senaatslid is erg betrokken met de commissie waardoor er veel progressie mogelijk is. De commissie wordt ook elk half jaar voor de helft doorgegeven om voor een goede doorstroom te zorgen. Dit helpt ook voor nieuwe energie en enthousiasme, iets wat wij zeker zagen toen we werden ontvangen.


Wij zijn benieuwd welke stappen Ceres de komende jaren zal gaan maken en hopen dat anderen geïnspireerd zullen worden.

bottom of page